Vildris är ett näringsrikt livsmedel och innehåller mangan, fosfor, magnesium och zink. Det är också glutenfritt och har mer protein än vanligt ris. Blötläggning av vildris är onödigt. Koktiden är visserligen lång, men om du vill minska tillagningstiden så går riset att blötlägga innan utan att det påverkar risets struktur.
13 ingredienser:
4 matskedar olivolja
1 stor gul lök (finhackad)
1/2 stjälkselleri (finhackad)
3 klyftor vitlök (finhackade)
1 morot (skalad och tunt skivad)
250 gram skogschampinjoner eller vita champinjoner (fint skurna)
2 deciliter vildris
1 nypa torkad timjan
1 nypa torkad oregano
1 nypa torkad rosmarin
Halvssalt och svartpeppar
1 liter grönsaksbuljong (gärna låg salthalt)
(två vårlökar om du vill pynta grytan)
Gör så här:
Hetta upp hälften av oljan på medelhög värme i en stor kastrull, tillsätt riset och rör om så att det täcker. Låt riset fräsa i ett par minuter så att kornen rostas lätt (du kommer se att de börjar öppna sig). Rör i de torkade örterna och krydda med salt och peppar. Tillsätt buljongen och 2 dl kokande vatten och rör om. Låt blandningen koka upp, täck, sänk värmen till medellåg och låt sjuda i 45 till 60 minuter eller tills riset är mjukt
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri och stek i 8 minuter eller tills de mjuknat. Tillsätt champinjonerna och rör om. Koka i 6-8 minuter under omrörning tills svampen är mjuk och lätt gyllene..
När riset fortfarande har tuggmotstånd, tillsätt innehållet i stekpannan och rör om så att det blandas.
Ta av från värmen, salta (helst inte) och peppra (rikligt), garnera med salladslök om du vill och servera.
Lämna ett svar